Mol is erkend als rampgebied voor de overvloedige regenval van 22 en 23 augustus 2011. De erkenning geeft iedereen die schade heeft geleden de mogelijkheid om een dossier in te dienen bij het rampenfonds.

Er gelden striktere voorwaarden door een algemene aanpassing van de brandpolis.
 
Om erkend te worden als rampgebied, riep het gemeentebestuur kort na de voorvallen onze inwoners op om alle schade te melden. Er liepen 34 meldingen binnen. Recent ontving het gemeentebestuur het officiële bericht dat de erkenning als rampgebied rond is.

Dit betekent dat de slachtoffers, ook degenen die zich nog niet gemeld hebben, een schadedossier kunnen indienen bij het rampenfonds. De deadline hiervoor is 10 mei 2013. Het gemeentebestuur schrijft alle gekende slachtoffers persoonlijk aan met de nodige uitleg.

Alle dossiers moeten uiteindelijk ingeleverd worden bij het gemeentebestuur. Vervolgens worden deze overgemaakt aan het rampenfonds.
 
Dossier samenstellen
Wil je weten hoe je een schadedossier samenstelt? Surf dan naar www.civieleveiligheid.be of www.rampen.be. Onder de achtereenvolgende rubrieken ‘huisvesting’, ‘huisvestingsproblemen’ en ‘natuurrampen’ vind je alle nodige informatie.
Je kan hier ook de verschillende aanvraagformulieren downloaden. Wie niet over internet beschikt, vraagt de formulieren aan op het kabinet van burgemeester Paul Rotthier in ’t Getouw.
 
Andere regeling
Je kan enkel een schadeclaim indienen in specifieke gevallen. De reden hiervoor is een wijziging in de standaardbrandpolis. Deze moet nu ook alles wat met waterschade te maken heeft, dekken. Het rampenfonds komt hier bijgevolg dus niet meer in tussen.

Uitzonderingen zijn: goederen die geen eenvoudige risico’s zijn - bijvoorbeeld vanwege de hoge waarde – en die niet onder de brandverzekering vallen, alles wat met landbouw te maken heeft (teelten, oogsten, bossen, buitenstaand vee,…) en personen die door hun sociale situatie geen brandverzekering hadden. Voor deze laatste doelgroep moet het OCMW een attest afleveren.
 
Meer info:rampenambtenaar, 014 33 08 51, rampenambtenaar@gemeentemol.be